Vejen til mental styrke i musikbranchen

Med projektet er vores mission at bidrage til en styrkelse af den mentale styrke og trivslen blandt unge, der arbejder i den danske musikbranche. Dette gør vi bl.a. ved at udarbejde en ‘branchemanual’ med viden og værktøjer, afholde workshops og tilbyde mentorforløb. Projektet er støttet af Tuborgfondet.

Danske musikskabere og branchefolk tilfører stor værdi til samfundet og kulturen. Ofte sker dette dog på bekostning af deres trivsel. En årsag hertil kan findes i ubalancen mellem de høje krav/forventninger, der stilles til musikskabere og branchefolk og de mentale værktøjer og ressourcer, der er til rådighed.

Forskning understøtter et behov for en kulturændring. Bl.a. “The 73% Report” af Sveriges Record Union i 2019 viser udfordringer hos størstedelen af vores målgruppe. Rapporten med i alt 1489 respondenter viste, at 80% af de adspurgte ml. 18-25 år havde symptomer på stress, angst eller depression i relation til deres virke i branchen. Kun 33% af de unge musikskabere med disse symptomer sagde, at de havde søgt hjælp. Tallet var lidt højere for de ældre musikskabere (39%).

MentalVoice’ undersøgelse (2021) viste lignende fund. Som hjælp til at udarbejde en løsning spurgte vi musikskabere og branchefolk, hvilke tiltag de helst så igangsat ift. mental sundhed. Her svarede 68,70% “mere viden”. En ny undersøgelse og rapport (2023) med 1865 respondenter, iværksat af Musiklivets Partnerskab for Bæredygtig Udvikling, viser at yngre musikskabere (under 40 år) mistrives 35 procent, mens 23 procent er ulykkelige. Dvs. at det kun er lidt over 4 ud af 10 yngre musikere, der trives.

Unge atleter har bl.a. TeamDanmark til at støtte deres mentale udvikling. Vi ønsker at give unge talenter i musikbranchen samme muligheder for støtte, viden og værktøjer. Formålet med projektet er at øge den mentale styrke og trivsel hos unge musikskabere og branchefolk. Med dette fundament vil de bedre kunne lykkes med en professionel og langvarig musikkarriere. Projektet er ikke et behandlingstiltag, men en forebyggende indsats ift. udbrændthed og øget generel trivsel og mental styrke i målgruppen.

Målgruppen er unge musikskabere og branchefolk mel 16-30 år fra hele landet.

Indholdet i projektets aktiviteter er inspireret af WHO og Sundhedsstyrelsens definition af mental sundhed, der opsummeres i fire områder:

  • At mærke velbefindende
  • At kunne udfolde sine evner
  • At kunne håndtere udfordringer og stress i hverdagen
  • At kunne indgå i fællesskaber

For at øge mentalt sundhed i musikbranchen arbejder MentalVoice derfor med:

  • Hvordan man skaber mental trivsel både i og uden for musikkarrieren
  • Hvordan man udvikler sine kompetencer og præsterer, som man ønsker
  • Hvordan man øger sin mentale styrke og modstandsdygtighed i en omskiftelig og konkurrencepræget branche
  • Hvordan man kommunikerer sine ønsker, ideer og grænser overfor sine kollegaer og skaber vellykkede samarbejder.

Herunder uddybes projektets centrale dele kort:

Branchemanual:

Manualen udarbejdes løbende gennem projektperioden og vil fylde ca. 100 sider. Vi tager udgangspunkt i relevant forskning samt data indsamlet fra målgruppen gennem workshops og mentorforløb. Manualen bliver udformet i et sprog, der resonerer med de unges og rummer viden, cases og mentale værktøjer. Dette vil give målgruppen mulighed for at styrke egne evner til f.eks. at håndtere nervøsitet og præstationspres. Derudover er målet at styrke den enkelte i at præstere som ønsket og trives optimalt i sit virke.

Vi samler et udvalg af tre eksperter til at kvalitetssikre indholdet gennem researchfasen og før lanceringen. Disse eksperter vil også sikre, at læseren ikke finder viden eller værktøjer, der på nogen måde kan anspore til skadelige tanker eller adfærd.

Eksperterne findes inden for hhv. kliniske psykologi, sportspsykologi og arbejds- og organisationspsykologi.

Manualen vil blive distribueret både som fysisk og digital bog. For at gøre materialet  så tilgængeligt som muligt, vil vi også formidle manualens essens som en podcast på 10 episoder.

Workshops:

MentalVoice faciliterer workshopforløb på min 13 lokationer med 4 workshops pr. lokation. F.eks. på konservatorier, hos brancheorganisationer og til relevante forløb som SheCanPlay, Karrierekanonen mm. Vores workshops skal bl.a. give mulighed for at undersøge, hvilke tematikker og værktøjer målgruppen har behov for.

Eks. på temaer til workshops:

  • Selvtillid og selvværd
  • Balance mellem krav og ressourcer
  • God kommunikation og dynamikker i gruppesammenhæng

Lanceringsevent:

På den internationale dag for mental sundhed, 10/10 2025, markeres udgivelsen af branchemanualen med et event. Her vil vi præsentere manualens vigtigste pointer og indhold for at øge engagementet hos målgruppen og de aktører, der arbejder med dem.

Støttet af:
Udfyld nedenstående og så kontakter vi dig/jer hurtigst muligt